mrt 172012
 

Een totaal unfaire wedstrijd. Wie zou daar niet eens aan willen deelnemen? U niet, zegt u? En toch was het enthousiasme voor deze proeverij van zes Spaanse wijnen groot.


In het begin van het proefjaar zocht ik zes kapiteins die elk een Spaanse rode wijn zouden selecteren. Elke ploeg kreeg een totaal verschillend budget: de goedkoopste ploeg moest het stellen met €2,50 per fles, de duurste kreeg een ruimer budget van €50 per fles.

Op 13 maart was het dan zover. Er werd traditioneel een indrinker geproefd, een ijkwijn die we elf punten op twintig geven. En daarna zette elke proever individueel de wijnen op een rijtje naar kwaliteit. Hieronder een verslagje van de wijnen met de vermelding van het aantal medailles (elke proever kon één gouden, één zilveren en één bronzen medaille toekennen).

0. Ijkwijn: Santo Negro tempranillo (Wijnen Jacqueline €4,50)

Lichte kleur. Aardbei. Fris, goed in balans, weinig tannine.

Luc had deze wijn meegebracht als indrinker. Een eenvoudige wijn maar wel smakelijk.

1. Honoro Vera Garnacha 2010 (Ad Bibendum, €8,35)

Vrij intens met paarse rand, aangename neus met vanille. Fruit, drop, rokerig. Goede balans maar vrij alcoholisch. Mooi fruitig. Lekker.

Jorim had deze wijn gekozen uit vier wijnen, waarvan het team dacht dat deze de meest toegankelijke was.

Eén persoon kende hem de gouden medaille toe, zes anderen zilver en nog eens twee brons. In totaal scoorde hij de vierde plaats en dat is precies ook zijn prijsniveau.

2. Vinessens El Telar 2009 (Wijnen Jacqueline, €24)

Zeer ondoorzichtig. Ceder, fruitig. Stroef, maar zeer mooi in de neus en in de mond. Kanjer van een afdronk.

Jos had als teamkapitein van het “duurste” team (prijsklasse €45-50 per fles) een onmogelijke opdracht: hij kon enkel verliezen… maar daaraan ontsnapte hij door een wijn te kopen die maar de helft kostte van het budget! Bovendien spaart dat de kas…
Teamgenoot Luc voert deze wijn in en wist dat hij best een paar uur lucht kreeg. Hij schonk hem dan ook 36 uur op voorhand in een karaf.

Maar liefst elf proevers kenden deze wijn goud toe, en nog eens drie anderen brons. Hij landde dan ook op de eerste plaats en dat is één plaats boven zijn prijsniveau. Proficiat!

3. Incredulo 2008 (Wijnen Jacqueline, €16,70)

Redelijke intensiteit. Hout, fruitig, wat mokka. Romig in de mond met veel zuren.

Ria had met haar team deze wijn gekozen uit drie wijnen. Eentje werd beter bevonden dan deze, maar die was te goedkoop…De opdracht luidde immers om een wijn tussen €17 en €20 te vinden. Ook deze wijn voldoet daar niet aan, maar het was de beste benadering.

Deze wijn haalde geen gouden medailles, maar wel 4 zilveren en 7 bronzen. Hij belandde op de derde plaats en dat is net zijn prijsniveau.

4. Agueron Beso del Vino 2009 (Delhaize, €4,99)

Zeer intens. In de neus eerder grenache/syrahtype (doet aan zuidelijke Rhône denken). Zelfs wat drop in de afdronk. Vrij complex maar komt uiteindelijk in de mond toch eerder goedkoop over.

In die prijsklasse had ik waarschijnlijk ook deze wijn gekocht. Het is moeilijk om voor 5 euro een betere fles te vinden in Spanje. Het feit dat ook het team van wijnpaus Parker hier een score van 90 op kleeft, maakt het alleen maar verleidelijker om hem in te sturen. Hij werd uit drie sessies gekozen uit drie wijnen.

De proevers kenden hem zes zilveren en een bronzen medaille toe. Met de zesde en laatste plaats strandde hij net één niveau onder zijn prijsklasse.

5. Catalunya Los condes 2004 Gran Reserva (Colruyt, €2,49)

Bruin randje. Etherische neus, matig intens, wat gebrand. Komt niet open.

De ploeg van Wim schreeuwde op voorhand moord en brand. Voor €2,50 was het nu eenmaal niet mogelijk een wijn te vinden die plezier in het proefglas zou brengen… We beslisten dan ook om de prijs voor deze groep op te trekken naar €3,25.

Kapitein Wim was zeer dankbaar en stuurde ons volgend bericht:

Ik dank jullie echt vanuit het hart om de beslissing te nemen om de laagste categorie op te trekken naar 3,25 euro. Dit is een last die van mijn schouders valt.
Ik zie het hiermee terug zitten en ik denk dat we nu toch een rol van betekenis kunnen spelen. Onze ploeg zal er dan ook voluit voor gaan.

Uiteindelijk stuurden ze toch maar een wijn in van net geen tweeënenhalve euro! Er was nog een andere, die bij Makro gekocht werd, maar deze had iets meer hout en dat zou de proevers wel kunnen bekoren.

DEze wijn was de meest controversiële van het stel, met vier gouden en drie zilveren medailles, maar ook met tien laatste of voorlaatste plaatsen. uiteindelijk geraakte hij op de vijfde plaats, en dat is beter dan we mochten verwachten. Een tweede winnaar als het ware!

6. Rioja Ontanon Gran Reserva 2001 (Wine World, €28)

Matig intens. Neus weinig open. Rioja in de mond. Veel zuren, wrang, oxidatief, zwart fruit. Wel in balans en met een mooie afdronk.

Bruno en zijn teamgenoten kozen deze wijn uit drie: een toro, een ribera del duero en deze rioja. Uiteindelijk bleek hij de duurste te zijn (zie wijn 2).

De wijn sleepte 4 gouden, een zilveren en zeven bronzen medailles in de wacht. Hij was de duurste, maar moest wijn 2 laten voorgaan in kwaliteit.

  2 Responses to “Verslag proeverij 5: de prijzenpot”

  1. toch een compliment aan alle ploegen : we hebben geen slechte wijn gedronken, en dit is een uitstekende prestatie, zeker voor de mensen met het kleinere budget.
    Een toffe avond!!!!!

  2. Het was een heel leuke proeverij; geen enkele wijn geproefd die niet lekker was, en vooral de vergenoegde gezichten van Jos en zijn team waren grappig. Schitterende wijn hadden ze ook bij……

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>