Voorbereiding Ken Wijn 22 december 2008

In onze voorlopig tamelijk vruchteloze pogingen om uit te blinken in blindproeven kwamen we op maandag 22 december 2008 weer bij elkaar. Marc liet weten dat hij niet kon komen, Luc gaf onverwacht verstek. Jan ontving ons ten huize Vanelven en Bart was zowaar op tijd! Gelukkig arriveerden ook taxichauffeur Kaat en passagier Peter op tijd zodat de strijd kon aanvangen. De onderstaande proefnotities zijn van Peter, de rest vult wel aan (zie commentaar).


Wijn 1
Weinig intense kleur, kriekenrood, vrij tranend. Wat vegetale neus met rood fruit. Strak in de mond. Vermits wijn 4 duidelijk de bourgogne was, kon enkel nog deze wijn de chianti zijn. Zeker geen grote kwaliteit! Het bleek een Castello d’Albola te zijn van het jaar 2006. Prijs: €8,99 Een chianti die zijn classicobenaming niet waardig is. Correct geraden door Jan, Kaat en Peter. En dus wel representatief, al wordt dat door Bart betwist.

wijn 2
Matig intense kleur. Klassieke neus met gebraden vlees. Geen rhône, geen rioja. In de mond duidelijk wel bordeaux. Na onthulling zagen we een Sirene 2005 uit de aoc St Julien. Prijskaartje: €11,99. Peter en Bart raadden ‘m, ook deze wijn was dus representatief.

wijn 3
Matig intense kleur. Fruitige neus, snoepjes, wat eucalyptus maar geen shiraz-indruk, eerder cabernet uit een warm klimaat. Erg droog in de mond, hoewel wat alcoholrondeur aanwezig is. De wijn bleek een Santa Rita reserva 2006 te zijn uit Chili. Prijs: €7,53.

wijn 4
Zeer lichte, kriekenrode kleur. Vegetaal, maar ook wat snoepjesfruit. Overduidelijk een bourgogne. Iedereen raadde dit. We ontdekten een Chassagne Montrachet 2006 van Reine Pédauque. Niet goedkoop, zoals te verwachten: €14,44.

wijn 5
Matig intense kleur met wat evolutie. Rokerig in de neus met ook wat nootjes. Zeer droog en wrang. Secundair: een aroma van champignons. Na lang twijfelen besloot ik dat deze niet de rhône was maar wel de rioja, en dit grotendeels op basis van de evolutie. Het was een Marques de Caceres 2002 reserva. Prijs: €14,99.
Peter was de enige die deze wijn juist raadde. Het meest gegeven antwoord was zinfandel, dus we besluiten dat deze wijn niet representatief is.

wijn 6
Vrij intense kleur. Snoepjes, onder andere drop, zwart fruit, maar ook wat aarbei-achtig, op het siropige af. Nogal eenvoudige neus. De mond bevestigt: dit is een nieuwewereldwijn. Uit de hoes kwam een Rancho Sabaco Zinfandel 2006 uit Sonoma, dus USA. Prijs: €10,99.
Enkel Peter raadde deze wijn, maar de overige proevers dachten allemaal aan iets anders. De wijn is dus nipt representatief, maar moeilijk te raden. Dus waarnaar we op zoek zijn.

wijn 7
Matige intensiteit. Aanvankelijk heel gesloten. Dan komt wat kruidigheid boven. côtes du Rhône? Heel droog, erg mondvullend, echte terroirindruk, bijna verschroeide aarde. Ik twijfelde nog even met de spanjaard, maar ga dan toch voor de meest waarschijnlijke optie: rhône. Als enige raadde ik deze Châteauneuf-du-Pape, een Clos de l’Oratoire 2006 met een fors prijskaartje van €17,87. Net representatief, maar moeilijk te raden.

wijn 8
Vrij intense kleur. Fruitig, ietwat vegetaal (eucalyptus, maar ook iets groens), flauwe neus. Dit moet Australië zijn, al toont het land zich hier niet van z’n beste kant. Het was inderdaad een shiraz, en wel een Rosemount, van het jaar 2006, druif shiraz. Prijs: €8,39. Jan en Peter kwamen tot de juiste conclusie. De wijn is dus representatief.

Representativiteit
Omdat we maar met z’n vieren waren, balanceerden vele wijnen op het randje van “wel representatief” tot “niet representatief” volgens ons criterium van representativiteit. Toch bleken de meeste wijnen representatief en eerder gemakkelijk (1, 2, 3, 4 en 8), een tweetal representatief maar moeilijk (6 en 7) en eentje niet-representatief (5). Carrefour scoort dus 9 op deze 8 wijnen, wat erg goed is.

Wine Taster Rating
Wegens de hoge gemiddelde score (4,25 op 8) waren er ook veel punten te verdienen voor de WTR-score van de vier deelnemers. Jan springt van 132 naar 138 (met LP 85), Bart van 152 naar 155 (met LP 52), Peter van 208 naar 217 (met LP 62) en Kaat blijft op 145 (maar klimt naar LP 74). Even in herinnering brengen: vanaf LP-score 100 begint de WTR trager te stijgen. Het stadium van “beginner” is dan duidelijk voorbij.

Hoe herkennen?
Voor het systematisch herkennen van rode wijnen zijn twee factoren van belang: extractie, wat iets vertelt over het klimaat waarin de druif groeit en over de wijze van wijn maken, en strengheid, wat voornamelijk verband houdt met de gebruikte druiven maar ook met de manier waarop de wijn gemaakt wordt.
Over het algemeen zijn wijnen uit warme klimaten extractrijker dan wijnen uit koelere. Bovendien zijn wijnen uit de oude wereld vaak strenger (tanninerijker, zuurder, vegetaler) dan wijnen uit de nieuwe wereld, die vaak een restzoetje hebben en bedektere zuren en tannine.

vb-kw-2008-12-22c 

De bijgaande figuur is mijn eigen indeling van de acht wijnen op beide assen, zoals ik die tijdens de degustatie samenstelde aan de hand van de tabel met scores op de acht kenmerken (extractie = kleurintensiteit, alcohol, body en hout en strengheid = droogte, tannine, zuurgraad en vegetaliteit). Zoals je kan zien, klopt dit aardig met de determinaties. In de groep linksboven (hoge extractie, lage strengheid) vinden we de drie nieuwewereldlanden terug. De meest strenge van dit drietal is de chileen, wat vaak ook klopt. In de groep rechtsboven (hoge extractie, hoge strengheid) staan drie klassieke oudewereldstreken: als strengste de bordeaux, als meest extractrijke de rhône, en tussenin de rioja. Onderaan, bij de minder extractrijke maar wel strenge wijnen, vinden we de bourgogne en de chianti, die misschien een buitenbeentje is want hij komt wel degelijk uit een warmer klimaat.

Tags: , , , , ,

4 Responses to “Voorbereiding Ken Wijn 22 december 2008”

 1. Bart zegt:

  Wijn 6: Rancho Zabaco, Zinfandel, 2006.

  Deze wijn komt uit Sonoma county, meer bepaald uit de Dry Creek Valley die ook wel eens oren heeft naar de naam de “Zin Zone”. Dit is inderdaad de zinfandel streek bij uitstek met zijn hete dagen en relatief koele nachten. Hiet is ook hier dat Ridge Vineyards met de levende legende Paul Draper een aantal van hun topzinfandels maakt.

  Typische geuren voor een Dry Creek Valley Zin zijn zwarte bessen en peper. Ikzelf had een combinatie van rijp zwart en rood fruit, waarin zwarte bessen en een aardbeisoepje doorschemerden aangevuld met een stevige dosis zwarte peper. Verder een stevig infuus van Amerikaans hout ligt overgoten met wat alcohol.

  In de mond stevig wat alohol, zelfs een tikje branderig, weinig zuren en een body waarop Marilyn Monroe jaloers zou zijn geweest. Toch ook wel wat tannines (ook van het houtgebruik?).

  De uitbundige fruitigheid en Amerikaans houtgebruik maakten dat ik voor de nieuwe wereld ging. Verder was er die typische kruidigheid en toen dacht ik natuurlijk aan een Australische Shiraz. Driewerf helaas, ik zat er een continent naast. Achteraf bekeken denk ik dat ik wat beter op de zuren had moeten letten, aangezien shiraz/syrah over het algemeen toch eerder medium tot hoge zuren geeft.

  Wie meer wil weten over zinfandel surft eens naar hier.

 2. bart zegt:

  Ook Ken Wijn nr. 10(December 2008) wijdt een boeiend artikel aan zinfandel onder de titel “Zinfandel en primitivo – ‘Internationale betrekkingen’ in ons glas”.

  En ja, ze hebben ook een wijn van Ridge Vineyards geproefd, Geyserville 2005. En hier wordt deze getypeerde als “grote zinfandel”.

 3. Peter zegt:

  Een van de problemen is dat wij zelden zinfandel drinken. Wees nu eerlijk: hoeveel handelaars hebben USA-flessen in het aanbod? En zoals Bart reeds terecht opmerkte: als je qua typiciteit uitgaat van “zinfandel = primitivo met restsuiker” dan ben je eraan voor de moeite. Mijn typering van zinfandel is een soort van weeë aardbeigeur, zeer veel extractie (hoewel hij soms doorschijnend kan zijn, maar dan verraadt de alcoholtraan hem) en niet volledig droog in de mond.

Leave a Reply